Lista aktualności
„Jarzębina niby pospolita”
Jarząb pospolity, jarzębina, jarząb zwyczajny, Sorbus aucuparia – jest to gatunek rośliny wieloletniej (osiąga wiek nawet 100 lat) należący do rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji, zachodniej Syberii.
Jarząb pospolity, to piękne drzewo znane powszechnie jako jarzębina, występuje na całym obszarze naszego kraju. W zaroślach, nad rzekami, w lasach i górach. Jest chętnie sadzone w parkach, skwerach miejskich, przy drogach i ogrodach. W celach ozdobnych sadzi się jarząb mączny - Sorbus aria oraz jarząb szwedzki – Sorbus scandia, który na stanowiskach dzikich znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową.
Jarząb pospolity występuje na całym obszarze naszego kraju
Liście jarzębu są nieparzysto-pierzaste, złożone z 9–15 listków, pojedynczo piłkowanych.
Kwiaty zebrane w baldachy, kielich 5-działkowy, korona złożona z pięciu okrągławych, białych lub nieco żółtawych płatków. Kwitnie w maju i w czerwcu, a jego kwiaty wydzielają dość charakterystyczny zapach gorzkich migdałów. Kwiaty mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, moczopędne, przeciwalergiczne, rozkurczowe i uspokajające.
Owoce jarzębiny są kuliste, typu jabłka (jabłczak), pomarańczowe, czerwone, cierpkie i gorzkie, pojawiają się od lipca do października. Mają długość 7–9 mm. Owoce jarzębiny zawierają m.in. kwasy organiczne, garbniki, beta-karoten, witaminę C, sacharozę i glukozę. Działają bakteriobójczo, żółciopędnie i moczopędnie. Spożyte w dużych ilościach działają przeczyszczająco. Owoce jarzębiny, są przysmakiem wielu ptaków m.in. drozdów, gili i jemiołuszek, które to przyczyniają się do rozsiewania nasion, roznosząc je na znaczne odległości. Zwierzęta leśne takie jak sarny, jelenie, wiewiórki i dziki, również mają je w swoim jadłospisie.
Drzewo dorastające do 15 metrów wysokości i średnicy 40 cmDrzewo dorastające do 15 metrów wysokości i średnicy 40 cm o gładkiej i jasnej korze błyszczącej, w późniejszym wieku spękanej. Drewno bardzo podobne do drewna gruszy, średnio ciężkie, średnio twarde, nadzwyczaj trudno łupliwe. Drewno jarzębu najczęściej stosowane jest do produkcji oklein i okładzin. Poza tym, spotkać można także meble jarzębinowe i wykonane z tego drewna parkiety. Stosunkowo dobrze sprawdza się w rzemiośle artystycznym – szczególnie cenią je rzeźbiarze. Jest też doskonałym surowcem do produkcji celulozy i płyt meblowych. Dla kreatywnych stanowi doskonały materiał ozdobny.
Łacińska nazwa rośliny w dosłownym tłumaczeniu oznacza jarzębina – łowiąca ptaki
Łacińska nazwa rośliny w dosłownym tłumaczeniu oznacza jarzębina – łowiąca ptaki. Dawniej bowiem ptasznicy używali jej owoców za przynętę w swoich pułapkach. Jarzębina to znana i ceniona od wieków roślina lecznicza. Surowcem są liście i kwiaty zbierane w początkowym okresie kwitnienia oraz owoce, kiedy są już całkowicie dojrzałe.
Konfitura z jarzębiny:
500 g owoców jarzębiny
400 g nierafinowanego cukru lub miodu
½ szklanki wody
Konfitura jabłkowa z jarzębiną:
300g owoców jarzębu
700 g jabłek (lub gruszek)
300g nierafinowanego cukru
¼ szklanki wody
Cynamon
Goździki
Gałka muszkatołowa
1 kieliszek whisky lub brandy (opcjonalnie)
Kandyzowana jarzębina :
1 szklanka cukru
1 cytryna
Kilka goździków
Kawałek cynamonu
1 laska wanilii
1 szklanka owoców jarzębiny
Życzę smacznego!